Granatnik dobry, aby si臋 rozerwa膰
Nasiona z jag贸d granatowca s膮 bardzo pyszne i soczyste. Idealnie nadaj膮 si臋 do przyrz膮dzenia nalewki. W staro偶ytno艣ci, granat uznawany by艂 za symbol p艂odno艣ci, ze wzgl臋du na du偶膮 ilo艣膰 nasion, a kwiaty granatowca za symbol mi艂o艣ci. W Grecji 偶ycz膮c nowo偶e艅com szcz臋艣cia oraz p艂odno艣ci, rzuca si臋 na pod艂og臋 granat i rozgniata si臋 go.
Do przygotowania nalewki b臋dziemy potrzebowa膰:
- 4 du偶e owoce granatu
- 1 艂y偶ka startej sk贸rki z cytryny
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- 1,5 szklanki w贸dki
- 1 szklanka spirytusu
Obieramy owoce granatu i wybieramy z nich nasiona. Jest to chyba najgorsza czynno艣膰 podczas ca艂ego procesu tworzenia nalewki. Trzeba uwa偶a膰 podczas wyci膮gania nasion, gdy偶 艂atwo jest wszystko zapryska膰 sokiem.
Z nasion wyciskamy sok. Ja zrobi艂em to w sokowir贸wce a nast臋pnie przecedzi艂em przez gaz臋. Sok przelewamy do du偶ego s艂oika i 艂膮czymy z alkoholami i zostawiamy na 12 godzin w ciemnym miejscu.
Nast臋pnie gotujemy cukier z wod膮, stale mieszaj膮c aby nic nie przypali膰. Do s艂oika dodajemy ostudzony syrop cukrowy i sk贸rk臋 z cytryny. Zamkni臋ty szczelnie s艂oik pozostawiamy na miesi膮c. Kiedy go odfiltrujemy, powinien pole偶e膰 jeszcze trzy miesi膮ce, aby nabra艂 odpowiedniego smaku i mocy.
Granaty zwane "owocem 偶ycia" uznawane s膮 r贸wnie偶 za symbol nie艣miertelno艣ci i zmys艂owo艣ci. Mam nadziej臋, 偶e nalewka z ich soku ma r贸wnie偶 podobne w艂a艣ciwo艣ci.