Likier mi臋towy

Likier Minttu o smaku mi臋ty pieprzowej, smakuje najlepiej z kostkami lodu, tonikiem, 艣niegiem lub czekolad膮. Niestety produkowany jest w Finlandii. Na w艂asne potrzeby musia艂em zrobi膰 likier mi臋towy o bajecznym zielonym kolorze.
Przepis na likier mi臋towy jest do艣膰 prosty. Na jeden litr spirytusu b臋dziemy potrzebowali 4 krzaki mi臋ty jakie mo偶na kupi膰 w markecie. Po umyciu mi臋ty, zrywamy z niej li艣cie i wrzucamy do s艂oika. Ca艂o艣膰 zalewamy alkoholem.

Spirytus ju偶 po kilku chwilach nabiera zielonego koloru. Odstawiamy s艂oik w ciemne i ch艂odne miejsce na tydzie艅. Raz na jaki艣 czas mieszamy i wstrz膮samy zawarto艣ci膮 s艂oika. Z biegiem czasu kolor nalewki zmienia si臋 na bardzo ciemny.

Po tygodniu zlewamy wyci膮g spirytusowy i filtrujemy przez gaz臋. Nalewka bardzo mocno barwi naczynia w jakich j膮 filtrujemy. W ma艂ym garnku podgrzewamy cukier (oko艂o 400g) z wod膮 (0,5l) do momentu a偶 ca艂y si臋 rozpu艣ci. Po wystudzeniu, przelewamy do spirytusowego wyci膮gu. Po oko艂o 2 miesi膮cach nalewka dojrzewa i pi臋knie si臋 klaruje.
Zobacz podobne artyku艂y

L膮dyn! Jest L膮dek, L膮dek Zdr贸j, tak...
Pewnego razu, siedz膮c spokojnie przed komputerem pozna艂em Kaj臋. Dziwny zbieg wydarze艅 sprawi艂, 偶e postanowi艂em J膮 odwiedzi膰 w Sewilli w Hiszpanii. Podr贸偶 swoj膮 zaplanowa艂em tak, 偶eby zwiedzi膰 Londyn. Miasto, kt贸re sta艂o si臋 rajem bogactwa dla Polak贸w.

Stary rynek w 艁odzi
Jak to na koniec roku, trzeba troszk臋 ponarzeka膰. O tym, 偶e 艁贸d藕 jest innym miastem ni偶 wszystkie pozosta艂e, chyba nie musz臋 nikomu ju偶 udowadnia膰. Siedz膮c przed komputerem zda艂em sobie spraw臋 z kolejnego faktu inno艣ci tego miejsca. Nam brakuje Starego Rynku!

Mgliste w臋dr贸wki po 艁odzi
Jaki艣 czas temu urz膮dzi艂em sobie nocne w臋dr贸wki po 艁odzi. Miasto wtedy wydawa艂o mi si臋 puste, smutne i ponure. W pewien mglisty wiecz贸r chcia艂em wybra膰 si臋 ponownie i uchwyci膰 to pi臋kno, kt贸re 艁贸d藕 gdzie艣 w sobie skrywa.