Likier mi臋towy
Likier Minttu o smaku mi臋ty pieprzowej, smakuje najlepiej z kostkami lodu, tonikiem, 艣niegiem lub czekolad膮. Niestety produkowany jest w Finlandii. Na w艂asne potrzeby musia艂em zrobi膰 likier mi臋towy o bajecznym zielonym kolorze.
Przepis na likier mi臋towy jest do艣膰 prosty. Na jeden litr spirytusu b臋dziemy potrzebowali 4 krzaki mi臋ty jakie mo偶na kupi膰 w markecie. Po umyciu mi臋ty, zrywamy z niej li艣cie i wrzucamy do s艂oika. Ca艂o艣膰 zalewamy alkoholem.
Spirytus ju偶 po kilku chwilach nabiera zielonego koloru. Odstawiamy s艂oik w ciemne i ch艂odne miejsce na tydzie艅. Raz na jaki艣 czas mieszamy i wstrz膮samy zawarto艣ci膮 s艂oika. Z biegiem czasu kolor nalewki zmienia si臋 na bardzo ciemny.
Po tygodniu zlewamy wyci膮g spirytusowy i filtrujemy przez gaz臋. Nalewka bardzo mocno barwi naczynia w jakich j膮 filtrujemy. W ma艂ym garnku podgrzewamy cukier (oko艂o 400g) z wod膮 (0,5l) do momentu a偶 ca艂y si臋 rozpu艣ci. Po wystudzeniu, przelewamy do spirytusowego wyci膮gu. Po oko艂o 2 miesi膮cach nalewka dojrzewa i pi臋knie si臋 klaruje.