Likier miętowy

Likier Minttu o smaku mięty pieprzowej, smakuje najlepiej z kostkami lodu, tonikiem, śniegiem lub czekoladą. Niestety produkowany jest w Finlandii. Na własne potrzeby musiałem zrobić likier miętowy o bajecznym zielonym kolorze.
Przepis na likier miętowy jest dość prosty. Na jeden litr spirytusu będziemy potrzebowali 4 krzaki mięty jakie można kupić w markecie. Po umyciu mięty, zrywamy z niej liście i wrzucamy do słoika. Całość zalewamy alkoholem.

Spirytus już po kilku chwilach nabiera zielonego koloru. Odstawiamy słoik w ciemne i chłodne miejsce na tydzień. Raz na jakiś czas mieszamy i wstrząsamy zawartością słoika. Z biegiem czasu kolor nalewki zmienia się na bardzo ciemny.

Po tygodniu zlewamy wyciąg spirytusowy i filtrujemy przez gazę. Nalewka bardzo mocno barwi naczynia w jakich ją filtrujemy. W małym garnku podgrzewamy cukier (około 400g) z wodą (0,5l) do momentu aż cały się rozpuści. Po wystudzeniu, przelewamy do spirytusowego wyciągu. Po około 2 miesiącach nalewka dojrzewa i pięknie się klaruje.
Zobacz podobne artykuły

Lądyn! Jest Lądek, Lądek Zdrój, tak...
Pewnego razu, siedząc spokojnie przed komputerem poznałem Kaję. Dziwny zbieg wydarzeń sprawił, że postanowiłem Ją odwiedzić w Sewilli w Hiszpanii. Podróż swoją zaplanowałem tak, żeby zwiedzić Londyn. Miasto, które stało się rajem bogactwa dla Polaków.

Stary rynek w Łodzi
Jak to na koniec roku, trzeba troszkę ponarzekać. O tym, że Łódź jest innym miastem niż wszystkie pozostałe, chyba nie muszę nikomu już udowadniać. Siedząc przed komputerem zdałem sobie sprawę z kolejnego faktu inności tego miejsca. Nam brakuje Starego Rynku!

Mgliste wędrówki po Łodzi
Jakiś czas temu urządziłem sobie nocne wędrówki po Łodzi. Miasto wtedy wydawało mi się puste, smutne i ponure. W pewien mglisty wieczór chciałem wybrać się ponownie i uchwycić to piękno, które Łódź gdzieś w sobie skrywa.