Likier miętowy

Likier Minttu o smaku mięty pieprzowej, smakuje najlepiej z kostkami lodu, tonikiem, śniegiem lub czekoladą. Niestety produkowany jest w Finlandii. Na własne potrzeby musiałem zrobić likier miętowy o bajecznym zielonym kolorze.

Przepis na likier miętowy jest dość prosty. Na jeden litr spirytusu będziemy potrzebowali 4 krzaki mięty jakie można kupić w markecie. Po umyciu mięty, zrywamy z niej liście i wrzucamy do słoika. Całość zalewamy alkoholem.

Likier miętowy

Spirytus już po kilku chwilach nabiera zielonego koloru. Odstawiamy słoik w ciemne i chłodne miejsce na tydzień. Raz na jakiś czas mieszamy i wstrząsamy zawartością słoika. Z biegiem czasu kolor nalewki zmienia się na bardzo ciemny.

Likier miętowy

Po tygodniu zlewamy wyciąg spirytusowy i filtrujemy przez gazę. Nalewka bardzo mocno barwi naczynia w jakich ją filtrujemy. W małym garnku podgrzewamy cukier (około 400g) z wodą (0,5l) do momentu aż cały się rozpuści. Po wystudzeniu, przelewamy do spirytusowego wyciągu. Po około 2 miesiącach nalewka dojrzewa i pięknie się klaruje.

Zobacz podobne artykuły

Metro w Londynie
Viaxe

Lądyn! Jest Lądek, Lądek Zdrój, tak...

Pewnego razu, siedząc spokojnie przed komputerem poznałem Kaję. Dziwny zbieg wydarzeń sprawił, że postanowiłem Ją odwiedzić w Sewilli w Hiszpanii. Podróż swoją zaplanowałem tak, żeby zwiedzić Londyn. Miasto, które stało się rajem bogactwa dla Polaków.

Stary rynek w Łodzi
Viaxe

Stary rynek w Łodzi

Jak to na koniec roku, trzeba troszkę ponarzekać. O tym, że Łódź jest innym miastem niż wszystkie pozostałe, chyba nie muszę nikomu już udowadniać. Siedząc przed komputerem zdałem sobie sprawę z kolejnego faktu inności tego miejsca. Nam brakuje Starego Rynku!

Mgliste wędrówki po Łodzi
Viaxe

Mgliste wędrówki po Łodzi

Jakiś czas temu urządziłem sobie nocne wędrówki po Łodzi. Miasto wtedy wydawało mi się puste, smutne i ponure. W pewien mglisty wieczór chciałem wybrać się ponownie i uchwycić to piękno, które Łódź gdzieś w sobie skrywa.