Nalewka z pra偶onych orzech贸w w艂oskich
Spaceruj膮c ostatnio po krakowskim rynku, poczu艂em zapach pra偶onych orzech贸w, miodu oraz karmelu. Szczeg贸lny zapach, kt贸ry na d艂ugo zostaje w pami臋ci. Czas zatrzyma膰 go w postaci p艂ynnej. No bo dlaczego nie?
Zaczynamy od pra偶enia orzech贸w w艂oskich. Na rozgrzan膮 patelni臋 wrzucamy dwie szklanki 艂uskanych orzech贸w. Po kilku minutach, kiedy po kuchni rozejdzie si臋 przyjemny orzechowy zapach, wrzucamy je do ostygni臋cia na sitko. Mo偶emy kilka razy potrz膮sa膰, aby pozby膰 si臋 przypalonej sk贸rki orzecha.
Po ostudzeniu, wrzucamy je do du偶ego s艂oika i zalewamy 3 - 4 szklankami brandy lub w贸dki. S艂oik wstawiamy na miesi膮c w zacienione miejsce. Raz na jaki艣 czas potrz膮samy zawarto艣ci膮, aby alkohol wydoby艂 smak orzech贸w w艂oskich.
Po miesi膮cu zlewamy trunek najlepiej przez gaz臋 lub szmatk臋. Gotujemy wod臋 z jedn膮 szklank膮 miodu i p贸艂 szklanki cukru, ci膮gle mieszaj膮c aby syrop nie przywar艂 do garnka. Je偶eli podczas gotowania pojawi si臋 piana, zbieramy j膮 艂y偶eczk膮.
Po wystygni臋ciu mo偶emy doda膰 jeszcze ekstrakt waniliowy i przela膰 wszystko do nalewki. Ca艂o艣膰 odstawiamy na co najmniej jeden miesi膮c do s艂oika, aby dojrza艂o i nabra艂o smaku.