Nalewka z pra偶onych orzech贸w w艂oskich

Spaceruj膮c ostatnio po krakowskim rynku, poczu艂em zapach pra偶onych orzech贸w, miodu oraz karmelu. Szczeg贸lny zapach, kt贸ry na d艂ugo zostaje w pami臋ci. Czas zatrzyma膰 go w postaci p艂ynnej. No bo dlaczego nie?

Zaczynamy od pra偶enia orzech贸w w艂oskich. Na rozgrzan膮 patelni臋 wrzucamy dwie szklanki 艂uskanych orzech贸w. Po kilku minutach, kiedy po kuchni rozejdzie si臋 przyjemny orzechowy zapach, wrzucamy je do ostygni臋cia na sitko. Mo偶emy kilka razy potrz膮sa膰, aby pozby膰 si臋 przypalonej sk贸rki orzecha.
Po ostudzeniu, wrzucamy je do du偶ego s艂oika i zalewamy 3 - 4 szklankami brandy lub w贸dki. S艂oik wstawiamy na miesi膮c w zacienione miejsce. Raz na jaki艣 czas potrz膮samy zawarto艣ci膮, aby alkohol wydoby艂 smak orzech贸w w艂oskich.

Po miesi膮cu zlewamy trunek najlepiej przez gaz臋 lub szmatk臋. Gotujemy wod臋 z jedn膮 szklank膮 miodu i p贸艂 szklanki cukru, ci膮gle mieszaj膮c aby syrop nie przywar艂 do garnka. Je偶eli podczas gotowania pojawi si臋 piana, zbieramy j膮 艂y偶eczk膮.

Po wystygni臋ciu mo偶emy doda膰 jeszcze ekstrakt waniliowy i przela膰 wszystko do nalewki. Ca艂o艣膰 odstawiamy na co najmniej jeden miesi膮c do s艂oika, aby dojrza艂o i nabra艂o smaku.
Zobacz podobne artyku艂y

L膮dyn! Jest L膮dek, L膮dek Zdr贸j, tak...
Pewnego razu, siedz膮c spokojnie przed komputerem pozna艂em Kaj臋. Dziwny zbieg wydarze艅 sprawi艂, 偶e postanowi艂em J膮 odwiedzi膰 w Sewilli w Hiszpanii. Podr贸偶 swoj膮 zaplanowa艂em tak, 偶eby zwiedzi膰 Londyn. Miasto, kt贸re sta艂o si臋 rajem bogactwa dla Polak贸w.

Stary rynek w 艁odzi
Jak to na koniec roku, trzeba troszk臋 ponarzeka膰. O tym, 偶e 艁贸d藕 jest innym miastem ni偶 wszystkie pozosta艂e, chyba nie musz臋 nikomu ju偶 udowadnia膰. Siedz膮c przed komputerem zda艂em sobie spraw臋 z kolejnego faktu inno艣ci tego miejsca. Nam brakuje Starego Rynku!

Mgliste w臋dr贸wki po 艁odzi
Jaki艣 czas temu urz膮dzi艂em sobie nocne w臋dr贸wki po 艁odzi. Miasto wtedy wydawa艂o mi si臋 puste, smutne i ponure. W pewien mglisty wiecz贸r chcia艂em wybra膰 si臋 ponownie i uchwyci膰 to pi臋kno, kt贸re 艁贸d藕 gdzie艣 w sobie skrywa.