Owocowe galaretki

Owocowe galaretki

Czasem jest taki dzień, kiedy komuś robi się smutno. A kiedy robienie głupich min i udawanie klauna nie działa, trzeba sięgnąć po tajną broń! Kolorowe i uśmiechnięte owoce, które umilą poranne śniadanie. Do dzieła!

Pomarańcza, limonka, grejpfrut.

Na samym początku musimy kupić fajne owoce i umyć im dokładnie skórkę. Ja wybrałem pomarańcze, grejpfruta oraz limonkę. Do zrobienia galaretkowatego arbuza lepiej nadaje się zielony grejpfrut.

Pomarańcza, limonka, grejpfrut.

Następnie kroimy na pół każdy z owoców i wydrążamy łyżeczką miąższ. Najłatwiej poszło z grejpfrutem, a największy opór stawiała limonka, pryskając wszędzie sokiem.

Pomarańcza, limonka, grejpfrut.

Kiedy mamy już gotowe miseczki z owoców, zabieramy się za robienie galaretki. Tutaj postępujemy już zgodnie z instrukcją producenta danej galaretki. Po jej ugotowaniu, zalewamy owoce i wstawiamy na noc do lodówki.

Galaretka w skórce owoca
Galaretka w skórce owoca

Kiedy galaretki zastygną, zabieramy się za ich krojenie w kawałki. Limonkę, która udaje arbuza przystrajamy kawałkami czekolady, które będą imitowały pestki.

Arbuzy z limonki

Pozostałe owoce kroimy według uznania i delektujemy się ich smakiem.

Galaretki z owoców

Smacznego!

Newsletter

Dołącz do dyskusji

Skontaktuj się ze mną

Chcesz ze mną porozmawiać?

Zostaw numer telefonu, oddzwonię:

Napisz do mnie

Mój adres email:

[email protected]