
Granatnik dobry, aby się rozerwać
Nasiona z jagód granatowca są bardzo pyszne i soczyste. Idealnie nadają się do przyrządzenia nalewki. W starożytności, granat uznawany był za symbol płodności, ze względu na dużą ilość nasion, a kwiaty granatowca za symbol miłości. W Grecji życząc nowożeńcom szczęścia oraz płodności, rzuca się na podłogę granat i rozgniata się go.
Do przygotowania nalewki będziemy potrzebować:
- 4 duże owoce granatu
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- 1,5 szklanki wódki
- 1 szklanka spirytusu
Obieramy owoce granatu i wybieramy z nich nasiona. Jest to chyba najgorsza czynność podczas całego procesu tworzenia nalewki. Trzeba uważać podczas wyciągania nasion, gdyż łatwo jest wszystko zapryskać sokiem.
Z nasion wyciskamy sok. Ja zrobiłem to w sokowirówce a następnie przecedziłem przez gazę. Sok przelewamy do dużego słoika i łączymy z alkoholami i zostawiamy na 12 godzin w ciemnym miejscu.
Następnie gotujemy cukier z wodą, stale mieszając aby nic nie przypalić. Do słoika dodajemy ostudzony syrop cukrowy i skórkę z cytryny. Zamknięty szczelnie słoik pozostawiamy na miesiąc. Kiedy go odfiltrujemy, powinien poleżeć jeszcze trzy miesiące, aby nabrał odpowiedniego smaku i mocy.
Granaty zwane "owocem życia" uznawane są również za symbol nieśmiertelności i zmysłowości. Mam nadzieję, że nalewka z ich soku ma również podobne właściwości.
Dołącz do dyskusji