Kardamonka, czyli kardamon z cytryn膮
Zapasy szlachetnego spirytusu s膮 ju偶 na wyko艅czeniu. Mo偶na by powiedzie膰, 偶e to ju偶 jego ko艅c贸wka, kt贸r膮 trzeba dobrze spo偶ytkowa膰. Zatem czemu by nie spr贸bowa膰 kardamonu? To taka fajna i aromatyczna przyprawa. Zalewamy?
Do wyboru mamy kardamon zielony oraz czarny. Ten drugi ma zdecydowanie mocniejszy aromat i pasuje do duszonego mi臋sa. Do pierwszego trunku wykorzysta艂em zielony kardamon oraz troszk臋 mielonego. W prowizorycznym mo藕dzierzu rozbijamy kardamon i wrzucamy do s艂oika lub baniaka ze spirytusem.
W nast臋pnej kolejno艣ci do spirytusu doda艂em wyci艣ni臋ty sok z oko艂o 5 du偶ych cytryn. Z reszty cytryn jakie mi zosta艂y po robieniu kolejnej porcji najlepszej cytryn贸wki na 艣wiecie.
Na sam koniec doda艂em p贸艂 s艂oiczka miodu lipowego. Teraz czekam i zobaczymy co z tego wyjdzie po oko艂o 2 - 3 tygodniach. Co jaki艣 czas trzeba przemiesza膰 ca艂o艣膰. Mo偶emy te偶 doda膰 sproszkowanego kardamonu, wtedy pod koniec trzeba dobrze przefiltrowa膰 ca艂膮 nalewk臋.
I gotowe! Aromat ma nieziemski! ;)