Najlepsza cytrynówka na świecie

Najlepsza cytrynówka na świecie

Przepisów na cytrynówkę jest sporo, które próbowałem już nie raz. I pić i robić samemu. Jedną z najlepszych jaką udało mi się degustować prezentuję poniżej. Moim zdaniem jest to najlepszy przepis na cytrynówkę. A nie jest on taki skomplikowany.

Do stworzenia tego wybitnego trunku potrzebne będzie nam około 20 cytryn. To takie żółte małe owoce. Fajnie pachną. Do tego cukier w ilości około 3/4 wagi cytryn. Najważniejszym składnikiem będzie 1 litr spirytusu i około 1.5 litra wody.

Najpierw obieramy cytrynę ze skórki dość cienko. Staramy się, aby nie było tam białego miąższu ponieważ jest gorzki i psuje smak nalewki. Usuwamy tyle ile się da.

Cytryny do cytrynówki

Skórki cytryn, kroimy w małe paseczki i wrzucamy do słoika. Zalewamy je spirytusem i odstawiamy w ciemne miejsce na kilka dni. Resztę cytryn również kroimy i zasypujemy cukrem. Również odstawiamy na około 4 - 5 dni, mieszając codziennie słoikiem. W środku powstaje bardzo fajny syrop.

Skórka cytrny w spirytusie

Na samym końcu łączymy zawartości słoików: spirytus, który nasiąknął skórkami cytryny oraz syrop z cukrem i rozcieńczamy wodą by uzyskać odpowiednią moc trunku.

Najlepsza cytrynówka na świecie

Cytrynówka jest gotowa. Na zdrowie!

Notki z podróży

@kporembinski