Likier kawowy na dwa sposoby
Robienie nalewek dla samego siebie jest zdecydowanie 艂atwiejsze ni偶 zrobienie trunku dla Kogo艣 wyj膮tkowego. W pierwszym przypadku mo偶emy pozwoli膰 sobie na b艂臋dy... w drugim ju偶 nie. Tutaj nie ma miejsca na pomy艂ki. No bo kto nie wybacza pomy艂ek? - Kobiety i Tetris na 19 levelu.
Zrobienie likieru kawowego jest do艣膰 proste. Proces zaczynamy od starannego wybrania ziaren kawy do mielenia. To dzi臋ki temu espresso, kt贸re zaparzymy b臋dzie posiada艂o intensywny smak i aromat. Ziarna mielimy i zalewamy wrz膮tkiem do zaparzenia.
Sposob贸w parzenia kawy jest sporo. Odpowiednie przygotowanie ciemnej ambrozji to po艂owa naszego sukcesu. Mo偶emy to zrobi膰 w ekspresie ci艣nieniowym lub przelewowym, w towarzystwie estetycznej kafetierki lub po prostu zala膰 wrz膮tkiem kaw臋 rozpuszczaln膮. Do zaparzonej kawy b臋dzie nam potrzebne 1 litr mleka skondensowanego (nies艂odzonego), szklanka spirytusu i troszk臋 wanilii.
Kiedy zaparzona kawa wystygnie, 艂膮czymy j膮 z pozosta艂ymi sk艂adnikami i dobrze mieszamy. Likier mo偶emy os艂odzi膰 syropem cukrowym lub cukrem dla smaku. Ciemn膮 wersj臋 likieru zrobi艂em zast臋puj膮c 1 litr mleka skondensowanego za pomoc膮 dw贸ch puszek masy kajmakowej. Likier wychodzi wtedy zdecydowanie g臋stszy i s艂odszy.
Teraz pozostaje mi jedynie czeka膰 na werdykt, czy zasmakuje.