
Likier kawowy na dwa sposoby
Robienie nalewek dla samego siebie jest zdecydowanie łatwiejsze niż zrobienie trunku dla Kogoś wyjątkowego. W pierwszym przypadku możemy pozwolić sobie na błędy... w drugim już nie. Tutaj nie ma miejsca na pomyłki. No bo kto nie wybacza pomyłek? - Kobiety i Tetris na 19 levelu.
Zrobienie likieru kawowego jest dość proste. Proces zaczynamy od starannego wybrania ziaren kawy do mielenia. To dzięki temu espresso, które zaparzymy będzie posiadało intensywny smak i aromat. Ziarna mielimy i zalewamy wrzątkiem do zaparzenia.

Sposobów parzenia kawy jest sporo. Odpowiednie przygotowanie ciemnej ambrozji to połowa naszego sukcesu. Możemy to zrobić w ekspresie ciśnieniowym lub przelewowym, w towarzystwie estetycznej kafetierki lub po prostu zalać wrzątkiem kawę rozpuszczalną. Do zaparzonej kawy będzie nam potrzebne 1 litr mleka skondensowanego (niesłodzonego), szklanka spirytusu i troszkę wanilii.

Kiedy zaparzona kawa wystygnie, łączymy ją z pozostałymi składnikami i dobrze mieszamy. Likier możemy osłodzić syropem cukrowym lub cukrem dla smaku. Ciemną wersję likieru zrobiłem zastępując 1 litr mleka skondensowanego za pomocą dwóch puszek masy kajmakowej. Likier wychodzi wtedy zdecydowanie gęstszy i słodszy.

Teraz pozostaje mi jedynie czekać na werdykt, czy zasmakuje.
Dołącz do dyskusji