Likier miętowy

Likier miętowy

Likier Minttu o smaku mięty pieprzowej, smakuje najlepiej z kostkami lodu, tonikiem, śniegiem lub czekoladą. Niestety produkowany jest w Finlandii. Na własne potrzeby musiałem zrobić likier miętowy o bajecznym zielonym kolorze.

Przepis na likier miętowy jest dość prosty. Na jeden litr spirytusu będziemy potrzebowali 4 krzaki mięty jakie można kupić w markecie. Po umyciu mięty, zrywamy z niej liście i wrzucamy do słoika. Całość zalewamy alkoholem.

Likier miętowy

Spirytus już po kilku chwilach nabiera zielonego koloru. Odstawiamy słoik w ciemne i chłodne miejsce na tydzień. Raz na jakiś czas mieszamy i wstrząsamy zawartością słoika. Z biegiem czasu kolor nalewki zmienia się na bardzo ciemny.

Likier miętowy

Po tygodniu zlewamy wyciąg spirytusowy i filtrujemy przez gazę. Nalewka bardzo mocno barwi naczynia w jakich ją filtrujemy. W małym garnku podgrzewamy cukier (około 400g) z wodą (0,5l) do momentu aż cały się rozpuści. Po wystudzeniu, przelewamy do spirytusowego wyciągu. Po około 2 miesiącach nalewka dojrzewa i pięknie się klaruje.

Newsletter

Zobacz podobne artykuły

Likier kawowy na dwa sposoby

Likier kawowy na dwa sposoby

Robienie nalewek dla samego siebie jest zdecydowanie łatwiejsze niż zrobienie trunku dla Kogoś wyjątkowego. W pierwszym przypadku możemy pozwolić sobie na błędy... w drugim już nie. Tutaj nie ma miejsca na pomyłki. No bo kto nie wybacza pomyłek? - Kobiety i Tetris na 19 levelu.

Czytaj dalej

Jak mogę Ci pomóc?

Porozmawiajmy

niezobowiązująco o współpracy

Umów 15 minutową rozmowę

Napisz do mnie

Mój adres email:

hello@kamilporembinski.pl