Likier miętowy
Likier Minttu o smaku mięty pieprzowej, smakuje najlepiej z kostkami lodu, tonikiem, śniegiem lub czekoladą. Niestety produkowany jest w Finlandii. Na własne potrzeby musiałem zrobić likier miętowy o bajecznym zielonym kolorze.
Przepis na likier miętowy jest dość prosty. Na jeden litr spirytusu będziemy potrzebowali 4 krzaki mięty jakie można kupić w markecie. Po umyciu mięty, zrywamy z niej liście i wrzucamy do słoika. Całość zalewamy alkoholem.
Spirytus już po kilku chwilach nabiera zielonego koloru. Odstawiamy słoik w ciemne i chłodne miejsce na tydzień. Raz na jakiś czas mieszamy i wstrząsamy zawartością słoika. Z biegiem czasu kolor nalewki zmienia się na bardzo ciemny.
Po tygodniu zlewamy wyciąg spirytusowy i filtrujemy przez gazę. Nalewka bardzo mocno barwi naczynia w jakich ją filtrujemy. W małym garnku podgrzewamy cukier (około 400g) z wodą (0,5l) do momentu aż cały się rozpuści. Po wystudzeniu, przelewamy do spirytusowego wyciągu. Po około 2 miesiącach nalewka dojrzewa i pięknie się klaruje.