Najlepsza cytryn贸wka na 艣wiecie
Przepis贸w na cytryn贸wk臋 jest sporo, kt贸re pr贸bowa艂em ju偶 nie raz. I pi膰 i robi膰 samemu. Jedn膮 z najlepszych jak膮 uda艂o mi si臋 degustowa膰 prezentuj臋 poni偶ej. Moim zdaniem jest to najlepszy przepis na cytryn贸wk臋. A nie jest on taki skomplikowany.
Do stworzenia tego wybitnego trunku potrzebne b臋dzie nam oko艂o 20 cytryn. To takie 偶贸艂te ma艂e owoce. Fajnie pachn膮. Do tego cukier w ilo艣ci oko艂o 3/4 wagi cytryn. Najwa偶niejszym sk艂adnikiem b臋dzie 1 litr spirytusu i oko艂o 1.5 litra wody.
Najpierw obieramy cytryn臋 ze sk贸rki do艣膰 cienko. Staramy si臋, aby nie by艂o tam bia艂ego mi膮偶szu poniewa偶 jest gorzki i psuje smak nalewki. Usuwamy tyle ile si臋 da.
Sk贸rki cytryn, kroimy w ma艂e paseczki i wrzucamy do s艂oika. Zalewamy je spirytusem i odstawiamy w ciemne miejsce na kilka dni. Reszt臋 cytryn r贸wnie偶 kroimy i zasypujemy cukrem. R贸wnie偶 odstawiamy na oko艂o 4 - 5 dni, mieszaj膮c codziennie s艂oikiem. W 艣rodku powstaje bardzo fajny syrop.
Na samym ko艅cu 艂膮czymy zawarto艣ci s艂oik贸w: spirytus, kt贸ry nasi膮kn膮艂 sk贸rkami cytryny oraz syrop z cukrem i rozcie艅czamy wod膮 by uzyska膰 odpowiedni膮 moc trunku.
Cytryn贸wka jest gotowa. Na zdrowie!