Nalewka kokosowa
S艂odkie nalewki oraz likiery bardzo smakuj膮 kobietom. Robi膮c likier kawowy zastanawia艂em si臋 nad kolejn膮 s艂odko艣ci膮, kt贸ra pasowa艂aby do czekolady. I tym sposobem uda艂em si臋 do sklepu, aby kupi膰 kokos w r贸偶nych postaciach. Nalewka kokosowa jest bardzo prosta do wykonania.
Najwi臋kszym problemem jak zwykle by艂o otworzenie samego orzecha. Z pomoc膮 przyszed艂 p艂aski 艣rubokr臋t i m艂otek. Do du偶ego s艂oika wk艂adamy wn臋trze kokosa, dosypujemy jakie艣 300g wi贸rk贸w kokosowych i wszystko zalewamy spirytusem (500 ml).
Taka bajecznie kokosowa mieszkanka, powinna trafi膰 w ch艂odne i ciemne miejsce na jakie艣 7 dni. Co jaki艣 czas warto zamiesza膰 zawarto艣ci膮 s艂oika, aby spirytus wydoby艂 jak najwi臋cej smaku z kokosa oraz wi贸rek.
Po tygodniu ods膮czamy wi贸rki. Najlepiej wykorzysta膰 do tego gaz臋 albo r臋cznik i wycisn膮膰 ca艂y alkohol. Do du偶ego garnka wlewamy puszk臋 mleka skondensowanego s艂odzonego oraz puszk臋 mleka kokosowego. Mieszamy wszystko razem. Dolewamy ods膮czony spiritus, miksujemy i przelewamy do butelki.
Przed samym podaniem, butelk臋 nale偶y mocn膮 wstrz膮sn膮膰. Likier kokosowy smakuje najlepiej na zimno.