Kardamon

Kardamonka, czyli kardamon z cytryną

Zapasy szlachetnego spirytusu są już na wykończeniu. Można by powiedzieć, że to już jego końcówka, którą trzeba dobrze spożytkować. Zatem czemu by nie spróbować kardamonu? To taka fajna i aromatyczna przyprawa. Zalewamy?

Kardamon

Do wyboru mamy kardamon zielony oraz czarny. Ten drugi ma zdecydowanie mocniejszy aromat i pasuje do duszonego mięsa. Do pierwszego trunku wykorzystałem zielony kardamon oraz troszkę mielonego. W prowizorycznym moździerzu rozbijamy kardamon i wrzucamy do słoika lub baniaka ze spirytusem.

Cytryny do Kardamonki

W następnej kolejności do spirytusu dodałem wyciśnięty sok z około 5 dużych cytryn. Z reszty cytryn jakie mi zostały po robieniu kolejnej porcji najlepszej cytrynówki na świecie.

Kardamonka

Na sam koniec dodałem pół słoiczka miodu lipowego. Teraz czekam i zobaczymy co z tego wyjdzie po około 2 - 3 tygodniach. Co jakiś czas trzeba przemieszać całość. Możemy też dodać sproszkowanego kardamonu, wtedy pod koniec trzeba dobrze przefiltrować całą nalewkę.

I gotowe! Aromat ma nieziemski! ;)

Newsletter

Dołącz do dyskusji

Zobacz podobne wpisy

Dzierżoniów i Bielawa, czyli Gwiazdkowy szlak

Dzierżoniów i Bielawa, czyli Gwiazdkowy szlak

Położone w Kotlinie Dzierżoniowskiej, nad rzeką Piławą, znajduje się miasto Dzierżoniów, a tuż obok Bielawa. Dwa bardzo urokliwe miasteczka, leżące u podnóża Gór Sowich. Zwiedzanie Dzierżoniowa zacząłem w nocy, w deszczu. A celem całej wycieczki było odszukanie napisu na wieży widokowej w Bielawie.

Czytaj dalej

Skontaktuj się ze mną

Chcesz ze mną porozmawiać?

Zostaw numer telefonu, oddzwonię:

Napisz do mnie

Mój adres email:

[email protected]